26. srpna 2014

Rychlé krémové houbové rizoto 
aneb z lesa přímo na talíř.

Rizoto, které vám dnes přináším, mám ráda v létě či v zimě, poněvadž žijeme na horách a pro houby si chodíváme jako do samoobsluhy, míváme taky hodně nasušeno. Ovšem čerstvé houby jsou čerstvé houby. A pokud patříte k milovníkům masitých pokrmů, rizoto se skvěle hodí, také jako příloha.


Takže si připravíte ( porce pro dvě osoby ) - množství hub dle chuti 
1 cibuli   
hrnek divoké rýže   
bílý  mletý pepř    
kmín, nejlépe drcený         
sůl       
olivový olej      
čerstvý rozmarýn       
brynzu

Cibuli nakrájíte a lehce osmahnete na olivovém oleji, jen aby změkla, přidáte čerstvé nakrájené houby a kmín, opranou rýži a opět lehce osmahnete. Zalijete vodou a zamícháte. Přidáte špetku soli a bílý pepř. Nakonec vložíte snítku čerstvého rozmarýnu. Přikryjete pokličkou a vaříte cca 25-30 min. (Až se voda vyvaří. Nezapomeňte, že 1díl rýže=2díly vody ) Poté necháte 5 min odležet.




Když je vše hotovo, snítku rozmarýnu vytáhnete a rizoto servírujete na talíř. Na ještě horké rizoto položíte  2-3 lžíce čerstvé brynzy, kterou posléze spolu s rizotem promícháte.


Celá příprava vám nezabere víc jak půl hodiny a chutná večeře či příloha je hotová.
Přeji dobrou chuť!

PS: Solte jemně, nezapomeňte, že brynza je slaná! Rozmarýn používejte zásadně čerstvý, jedině tak docílíte jedinečnosti v chuti. A věřte, že žampióny chuť černých hub nenahradí! A určitě se nebojte divoké rýže, nehodí se vždy, ale do tohoto rizota prostě patří!




Žádné komentáře:

Okomentovat