22. srpna 2014

Co si počít s cizrnou.

Musím přiznat, že cizrnu mám nejraději samostatnou a v "originál" podobě, v překladu - zrnko po zrnku. Tudíž k mým nejoblíbenějším úpravám patří pečení. (Komu nevadí mastnější podoba, může opražit.)

Takže, opláchnutá namočená zrna (aspoň 6 hod.) dáte vařit do neosolené vody s kouskem zázvoru. (Zázvor zmírňuje plynatost, doporučuji přidávat do všech luštěnin. Já používám vždy čerstvý. Sůl přidejte až v samotném závěru, všeobecně luštěniny lépe měknou-rovnoměrně v čisté vodě. Sůl přidám do vody a již nevařím, jen nechám cca 5 minut odpočívat.Vzhledem k tomu, že budete zrna péci či pražit, je důležité hlídat jejich tvrdost. Pokud vám příliš změknout, vrhněte se raději na kaši - Humus - velmi rozšířená úprava cizrny.)

Jakmile máte uvařeno, šup s tím na pečící papír do předem rozehřáté trouby na 10-15 min. Pokud disponujete elektrickou troubou s grilem, postačí 10 min. na 200°C. 

A máte hotovo!



Na závěr ještě můžete zrna obalit ve vámi oblíbeném koření - chilli, kari, paprika......fantazii se meze nekladnou! Takto upečená zrna, lze také použít namísto krutonu z pečiva k doplnění jakéhokoliv salátu.



PS: Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti. Cizrna je dobrým zdrojem lysinu (je základním stavebním kamenem všech bílkovin v lidském těle). Má také vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. Omega 6 mastné kyseliny. Nezanedbatelný je i obsah vápníku a železa. 

Žádné komentáře:

Okomentovat