21. srpna 2014

Cuketa a zelí, spolu a dohromady.

Opravdu jsem se nezbláznila. Vím, že tato kombinace v kuchyních českých domácností není příliš běžná, možná, zda-li vůbec! Ovšem co není, může být. Proč by právě cuketa a zelí nemohli tvořit pár? Zelenina jako zelenina :-)



Ale od začátku: zelí nakrájíte na delší proužky, vložíte do hrnce a zalijete vodou. Přidáte máslo (dle množství zelí, půlka zelí = tři silné plátky másla, prosím ne margarínu!Máslo dodá jemnost a vůni), citrónovou šťávu z půlky citrónu (to proto, abyste nemuseli přidávat ocet), sůl a pepř (nejlépe rovnou z mlýnku, ne "měsíční prach" ze sáčku) a vaříte do měkka.Cuketu nakrájíte na plátky, kolečka chcete-li a jemně smažíte na olivovém oleji (nebo na másle) až změkne a dostane krásnou zlatavou barvu. Opět přidáte sůl.




Jakmile je cuketa hotová, vyjmete opatrně plátky a do stávajícího "výpeku", vložíte uvařené zelí a krátce osmahnete ( postačí 2 minutky, jen aby zelí dostalo barvu). 
No a šup s tím na talíř. Nejdříve zelí a nahoru položíme plátky cukety a přidáme čerstvě mletý pepř, popř. chilli. Můžete dozdobit parmezánem!


Snadné, rychlé, chutné :-).A pokud jste zapřísáhlí "masožravci," použijte tuto kombinaci jako přílohu, nejlépe k pečenému masu. Uvidíte, že zaujmete!!! Věřím tomu!

PS: Nejlepší jsou mladé cukety kolem 25 cm dlouhé, jejichž semena ještě nejsou plně vyvinutá. Mladé cukety nemusíte loupat.Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 90% vody. Nejcennější je vysoký obsah karotenu a minerálních látek, např.draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli.




Žádné komentáře:

Okomentovat